Hemelboom

Van Leentstraat (parking woonerf)
Borgerhout
 
 
Inleiding
Foto's
Links
Situatieplan
Oplossing
Bezwaarschrift
Extra
 
 
12 juli 2011
 

Hete stad heeft baat bij groen

Door een onzer redacteuren

ROTTERDAM. De aanplant van groen verlaagt de stedelijke hitte. Dat is een belangrijke conclusie van binnenkort te publiceren onderzoek van TNO.

In Rotterdam doen TNO en andere instituten al enige jaren onderzoek naar hitte-eilanden, het verschijnsel dat het in dichtbebouwd gebied vaak veel warmer is dan op het platteland. De temperatuurverschillen kunnen binnen de stad fors oplopen, blijkt uit analyses van satellietwaarnemingen: als het in het lommerrijke Kralingen overdag bijvoorbeeld 25 graden is, kan het aan het andere eind van de stad, in Nieuw-Mathenesse, wel 33 graden zijn. Dat heeft voor een belangrijk deel te maken met dichtheid van  bebouwing, en het daarmee samenhangende gebrek aan bomen en ander groen.

Hittestress verlaagt het welzijn van mensen. TNO heeft onlangs bij duizend ouderen in Rotterdam onderzocht hoe goed zij slapen. ‘Hun slaapkwaliteit neemt af bij een hogere temperatuur,’ zegt onderzoeker Lisette Klok. De onderzochte ouderen hebben een dagboekje bijgehouden, en een instrument om hun pols mat hoe lang en hoe rustig zij sliepen. Wat bleek? Als het warmer is, slapen zij korter en onrustiger. Een korte, onrustige nachtrust is slecht voor de gezondheid en het algemeen welbevinden.

TNO heeft ook gemeten welke maatregelen de hittestress kunnen voorkomen. Bijvoorbeeld singels en sloten, maar ook maatregelen als een andere wegverharding. Want donker asfalt neemt meer warmte op dan klinkers van een lichtere kleur. Maar bomen bleken het best te werken. ‘Groen heeft het gunstigste effect, dat springt eruit,’zeg Klok. Door de verdamping via de bladeren is de temperatuur rondom een boom relatief laag. Want voor verdamping is energie nodig, die in de vorm van warmte aan de omgeving wordt onttrokken.

Voor Rotterdam heeft het onderzoek verschillende redenen. Niet alleen de gezondheid van de inwoners, maar bijvoorbeeld ook de aantrekkelijkheid van de stad. Want als het te heet is, is het in het centrum minder goed toeven voor dagjesmensen.